Sivu 1 (3)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Aamuauringon säteet siivilöityvät punarunkoisten mäntyjen välistä ja saavat juuri kukkaan puhjenneiden alppiruusupensaiden lukemattomat kukat hehkumaan kaikessa loistossaan.

Aikaisin aamulla pääkaupunkiseudulla asuvien kannattaa suunnata keväiseen alppiruusu- ja atsaleapuistoon, sillä Helsingin Yliopiston ja kaupungin ylläpitämä alppiruusu- ja atsaleapuisto sijaitsee Haagassa.

Valojen, varjojen ja värien kirjo on silloin parhaimmillaan. Voi vain pysähtyä ja ihastella luonnon erehtymätöntä värisilmää jossa kaikki on viimeistä piirtoa myöten paikallaan.

Mustilan kansanvälisesti tunnettu ja tunnustettu arboretum Elimäellä on keväällä ainutlaatuinen retkeilykohde lukemattomine jalopuineen, pensaineen ja alppiruusuineen jossa jokaisen meistä tulisi joskus keväisin poiketa.

Siellä, vanhojen varjoisten kuusien alla ne kukkivat jossa mustarastaiden laulu helkähtelee kuusien latvoista kuulakkaaseen kevätiltaan.

Alppiruusut kuuluvat maailman levinneisimpiin kasvisukuihin ja niistä jalostettuja lajikkeita tunnetaankin kirjallisuuden mukaan yli 10000, ympäri maailmaa.

Koristepensaina ikivihreine lehtineen ja upeine kukintoineen erilaiset alppiruusulajikkeet ovatkin saaneet suuren suosion kotipuutarhojemme ja puistojemme kaunistuksena.