Sivu 1 (3)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Daaliat ovat asterikasveihin kuuluvia näyttäviä perennoja jotka kesäisin puutarhoissamme kukkiessaan pysäyttävät ohikulkijat ihailemaan niiden kukkien runsasta ja uskomatonta väriloistoa.

Ne kuuluvat eittämättä näyttävimpiin perennalajikkeisiin mitä täällä tunnetaan.

Kasvin alkujuuret löytyvät Pohjois-Amerikasta, Meksikosta jossa niitä tavataan luonnonvaraisena ylätasangoilla.

Kasvin siemeniä ja mahdollisesti myös niiden juurimukuloita tuotiin Eurooppaan todennäköisesti joskus 1700-luvun loppupuoliskolla ja vuosikymmenien mittaan daalia levisi hyvin nopeasti koko Eurooppaan jossa niiden kasvattajat ovat jalostaneet ja jalostavat edelleen lukemattoman paljon erilaisia lajikkeita.

Daalia kuuluu niihin perennoihin jotka eivät kestä meidän ankaraa talveamme sillä sen kasvuaikana kehittyvät juurimukulat paleltuvat herkästi, syyspakkasissa ja muutenkin koko kasvi on hyvin hallanarka.

Mikäli haluat nauttia daaliakasvustojen kukkarunsaudesta mahdollisimman aikaisin kesällä on niiden esikasvattaminen juurimukuloista aloitettava jo varhain keväällä. Puutarhamyymälöiden valikoimista löytyy keväisin runsaasti erilaisia daalialajikkeita aina pienikasvuisista suurikokoisiin kaktusdaalioihin jotka kuuluvat kaikkein näyttävimpiin lajikkeisiin.

Daalioiden juurimukulat myydään yleisesti pakattuina läpinäkyviin muovipusseihin joissa on värillinen kuva kukasta ja tiedot lajikkeesta. Valitse aina sellaisia mukuloita jotka ovat kiinteitä ja niitä on mahdollisesti useita samassa juurakossa. Pehmeät tai muutoin vioittuneet mukulat kannattaa jättää kaupan hyllylle.
©Esa_Mustonen@hotmail.com