Sivu 1 (4)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen"Hyi hämähäkki". Nämä huudot ovat tuttuja lasten keskuudessa, ja eivät ne kovin harvinaisia ole meidän aikuistenkaan keskuudessa, sillä jostakin syystä hämähäkkien näkeminen saa monet meistä kavahtamaan tai jopa pelästymään niitä nähdessään, vaikka kysymyksessä on meille täysin vaaraton ja jopa hyödyllinen eläinlaji. Reaktio on ehkä samanlainen, mitä jotkut tuntevat käärmeen nähdessään.

Hämähäkin verkot Hämähäkit kuuluvat runsaslukuisimpiin ja laajimpiin maapallollemme levinneisiin eläinlajeihin, joita tutkimusten mukaan tunnetaan jo yli 30 000.

Uusia ennestään tuntemattomia lajeja löydetään jatkuvasti tutkimusten edistyessä, eikä kukaan tiedä kuinka paljon uusia lajeja tullaan tulevaisuudessa vielä löytämään. Löytömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Hämähäkkien kutomat seitit ja niiden pyyntiverkot ovat luontomme mestarillisia taidonnäytteitä joita erityisesti syysaamuisin voimme pysähtyä ihastelemaan usvaharson kimmeltäessä niiden seittirihmastoissa.

Hämähäkeillä on ainutlaatuinen kyky tuottaa ruumiinsa kehruurauhasilla uskomattoman ohutta ja vahvaa seittirihmaa josta ne nopeasti pystyvät kutomaan pyyntiverkkonsa valitsemaansa paikkaan.

Hämähäkkien kehruurauhaset sijaitsevat niiden takaruumiissa, ja jokaisesta kehruurauhasesta erittyy valkuaisainetta jonka kemiallinen koostumus on monimutkainen. Laboratoriotutkimuksien perusteella kehruurauhasista on saatu eristettyä aineita joista useimmat kuuluvat erilaisiin aminohappoihin.©Esa_Mustonen@hotmail.com