Sivu 1 (1)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Herukkaperhonen on eräs varhaisimmista kevätperhosistamme joita tapaamme lämpiminä aurinkoisina kevätpäivinä lentelemässä hakkuuaukioilla ja metsänreunoilla. Perhosen varsinaiset ja yleisimmät esiintymisalueet rajoittuvat lähinnä Etelä- ja Keski-Suomeen. Yksittäisiä havaintoja on tehty jopa Pohjois-Suomesta joskin ne ovat harvinaisia.

Herukkaperhosia tapaa keväällä useinkin metsiemme hakkuuaukioilla mahlaa tihkuvissa koivunkannoissa joissa ne mielellään käyvät ruokailemassa. Niitä voi tavata tuolloin useitakin yksilöitä samalla kannolla.

Herukkaperhosen tunnistaa varmimmin sen liuskamaisista etusiivistä jotka se kevätauringon lämmittäessä voi levittää haralleen niin että siipien liuskamainen rakenne paljastuu. Takimmaiset siivet kaartuvat symmetrisesti molemmin puolin kauniin lovireunaisina.

Perhosen tunnistamista helpottaa myös takasiivissä oleva pieni valkea c-kirjainta muistuttava kuvio. Siivet ovat yleisväriltään punaruskeita ja niitä pilkuttavat tummanruskeat täplät. Siipien reunoja kehystävät ruskeat kehysraidat ja siipien ulkoreunoja kiertää ohut vaalea raita joka tekee hienon pitsimäisen vaikutelman.

Keväällä lentelevät perhot ovat aikuisia talvehtineita yksilöitä ja niiden väritys on huomattavasti valjumpi kuin alkukesän uusilla yksilöillä joiden värit hehkuvat kaikessa loistossaan.

Herukkaperhonen laskeutuu yleensä aurinkoiseen lämpimään paikkaan ja levittää siipensä kerätäkseen itseensä kaiken sen lämmön jonka aurinko sille antaa. Perhosen siipien alapinnan väritys poikkeaa täysin yläpinnan värityksestä. Kun perhonen vetää siipensä suppuun se muistuttaa kuivunutta harmaata syksynlehteä ja tällöin sitä on erittäin vaikea havaita valitsemallaan lepopaikalla. Talvehtivat yksilöt valitsevat syksyllä jonkin suojaisen puunkolon tai muun suojaisan paikan jossa ne talvehtivat horroksessa siivet supussa.
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com