Sivu 1 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Sireenien kukkiessa ja kesäisen illan hämärtyessä pehmeäksi kesäyöksi ja ihastellessasi sireeenin kukkien tuoksua voit yht´äkkiä havahtua hiljaiseen hurisevaan ääneen joka tulee jostakin kukkaterttujen seasta aivan läheltäsi. Horsmakiitäjä on aloittanut öisen lentonsa ympärilläsi kukkivissa ja tuoksuvissa sireenipensaikoissa.

Horsmakiitäjä on suurikokoinen ja yleinen kiitäjäperhosemme jota kuitenkin harvoin tapaamme, sillä sen lennot ajoittuvat kesäöihin jolloin me yleensä jo nukumme rauhallisesti vuoteissamme. Ne kuuluvat perhosmaailmamme lentotaitureihin jotka pystyvät aivan ilmiömäisiin lentosuorituksiin.

Horsmakiitäjän ruumis on paksuhko ja virtaviivainen ja sitä peittää ohut silkkimäisen hieno suomumainen karvapeite. Kiitäjän lento ajoittuu yleensä kesä - heinäkuuhun jolloin niitä voi tavata öiseen aikaan ruokailupuuhissaan esimerkiksi juuri kukkivissa sireenipensaikoissa. Hyvin suosittu ravintokasvi on myös kuusama jonka kukinta ajoittuu samoihin aikoihin sireenimme kanssa.

Valoisaan aikaan kiitäjiä emme tapaa sillä ne viettävät päivänajan jossakin suojaisessa paikassa ja ne lähtevät yölennolleen vasta hämärän saavuttua. Päiväpiilokseen perhonen valitsee yleensä varjoisan paikan jollakin puunrungolla tai vaikkapa harmaantuneen ladonhirren johon sen värit sulautuvat hyvin. Perhosta on vaikeaa havaita lepopaikallaan niin hyvin sen värit sulautuvat valitsemansa lepopaikan väreihin.©Esa_Mustonen@hotmail.com