Sivu 1 (1)
Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen

Jumaltenkukka on näyttävä ja upea perenna joita kuitenkin harvoin tapaamme kotipihojemme kukkapenkeissä tai puutarhoissa. Jostakin syystä ne eivät valitettavasti yleensä kuulu puutarhamyymälöittemme keväisiin kasvivalikoimiin näytävyydestään huolimatta.

Jumaltenkukkien lajeja tunnetaan toistakymmentä ja meidän puutarhoissamme yleisimmin esiintyvä (D.meadia) on kasvin tunnetuin laji. Kasvi menestyy hyvin varsinkin Etelä-Suomessa kotipihojemme kukkapenkeissä. Se tarvitsee kuitenkin riittävästi kosteutta kasvukaudellaan ja kasvupohjan on oltava myös hyvin vettä läpäisevää.

Kukan tyviruusukkeesta lähtee kapeahkoja lehtivanoja ympäriinsä ja sen keskeltä nousevat jäykähköt kukkavanat 20-30 cm:n korkeudelle. Kukkavanojen päihin avautuu useita nuokkuvia ja eksootisen näköisiä punaisen syklaamin värisiä kukkia jotka aina ihastuttavat kasvattajaansa keväisin.

Nuorella kasvilla kukkavanoja nousee vain muutamia, mutta vanhemmilla kasveilla jotka jo useita vuosia ovat viihtyneet kasvupaikallaan kukkavanoja nousee runsaasti ja ne muodostavat kukkiessaan näyttävän kukkaryhmän.

Jumaltenkukat kuihtuvat kukinnan jälkeen ja kypsyttyään sen siemenet varisevat kasvin juurelle. Penkkiin kannattaa istuttaa myös sellaisia kasveja jotka peittävät kuihtuvat kukkavanat myöhemmin kesällä.

Jumaltenkukkien siemenet itävät helposti mikäli maaperä on niille sopivan kosteaa . Siementaimien kouliminen on mahdollista ja näin vuosien saatossa jumaltenkukista voidaan hyödyntää näyttäviä kukkaryhmiä puutarhaan meidän kaikkien ihaltavaksi ja ihmeteltäväksi.

ŠEsa_Mustonen@hotmail.com