Sivu 1 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Muistatko lapsuutesi kevään ja kielometsän kun poimit kielonkukkia ja juoksutit ne sitten äidillesi maljakkoon laitettavaksi ?

Kielo, kansalliskukkamme kuuluu tunnetuimpiin luonnonvaraisiin keväisen luontomme kasveihin jotka ovat levinneet lähes kaikkialle aivan maamme pohjoisinta osaa lukuun ottamatta.

Sen heleänvihreät kasvustot ovat parhaimmillaan ravinteikkaassa maaperässä jossa se myös runsaimmin kukkii. Se on levinnyt laajalti myös karuhkoihin kangasmetsiimme jossa kukintoja ei juuri synny vaikka se kasvattaakin sinne laajoja yhtenäisiä lehtikasvustoja.

Hyvässä maaperässä kielon kukkavanat nousevat keväisin jopa yli 20 cm:n korkeuteen ja sen kukkavarressa on nauhassa kellomaisia, nuokkuvia luonnonvalkoisia kukkia. Silloin kun kielot kukkivat, niin koko kielometsä täyttyy niiden herkästä tuoksusta.

Kielot leviävät lähinnä tiheän juuristonsa kautta ja sopivissa olosuhteissa ne leviävät nopeasti ja pyrkivät valtaamaan jopa vihreät nurmikkoalueemme.

Puutarhojen reunametsissä kielot ovat parhaimmillaan kun aamukasteiset tuoksuvat kukkavanat nousevat kevätkosteasta maaperästä. Kieloja voidaan istuttaa varhain keväällä ennen versojen puhkeamista tai syksyllä kun lehdet ovat alkaneet kuihtua ja kellastua.
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com