Kihokkien kiehtova maailma

Sivu 1 (9)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa MustonenKihokkikasvit ovat eksoottinen kasviryhmä jotka ovat laajalti levinneet lähes ympäri maapalloamme. Niiden levinneisyysalueet käsittävät Pohjois-Amerikan, suuren osan Etelä-Amerikkaa ja Euroopan ulottuen laajana vyöhykkeenä Venäjälle aina tyynelle valtamerelle saakka.

Australian manner kuuluu lähes kokonaisuudessaan kihokkikasvien levinneisyysalueeseen samoin laajat alueet Kaakkois-Aasiasta. Afrikassa levinneisyysalueet ulottuvat mantereen länsirannikolta leveänä vyöhykkeenä Intian valtamereen saakka.

Maassamme esiintyvät kihokkikasvit ovat kuitenkin aika vähän tunnettuja keskuudessamme. Ne ovat suokasveja jotka pienikokoisina ja kasvualaltaan pienialaisina jäävät yleensä suolla liikkujalta huomaamatta.

Meidän soillemme ovat levinneet pyöreälehtikihokki, pitkälehtikihokki sekä harvinaisena lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa esiintyvä ns. pikkukihokki. Näistä pyöreälehtikihokki on kaikkein yleisin. Kihokkien kasvupaikat sijaitsevat yleensä vähäravinteisilla ja niukkatyppisillä suotyypeillä joita ovat mm. rämeet ja nevat.
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com