Sivu 1 (2)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Pääsiäispäivän auringon säteet siivilöityvät ikkunasta tuvan sisälle ja osuvat kliivian lohenpunaisille kukinnoille. Niin, siinä se on pääsiäiskukkamme.

Jo viikkoja aikaisemmin se alkoi kasvattaa kukkavanojaan tummanvihreiden lehtituppiensa tyvestä.

Jokaiseen kukkavanaan kehittyi vähitellen 6-8 nuppua jotka päivien mittaan suurenivat ja avautuivat hiukan ennen pääsiäistä täyteen hehkuunsa.

Kliivia kuuluu kauneimpiin sisäkukkiimme, joka kukkii useinkin silloin kun muut kukkamme ovat vielä kevättalvella talvilevossaan. Sen suppilomaiset kukat avautuvat viuhkamaisesti kasvattamansa kukkavarren päähän.

Yksittäinen kukka muodostuu kuudesta yläosastaan lohenpunaisesta terälehdestä joiden väri vaihtuu lehden alaosaan mennessä keltaiseksi ja terälehtien juuresta työntyvät esiin pitkät, kirkkaankeltaiset nuppipäiset heteet.

Kliivian kukat ovat todella kauniita - eksoottisia ja sen pitkät tummanvihreät, kapeahkot lehtilavat kaartuvat sivuille kauniisti.

Kun kliivia kukkii, sen kukinnasta saamme nauttia kauan aikaa.

Näyttävimmillään kukinta on silloin, kun illalla tuvassa on jo hämärää, mutta auringon säteet saavuttavat vielä sen kukinnot ennen kuin sen kehrä painuu kokonaan läheisen vaaran taa.
©Esa_Mustonen@hotmail.com