Sivu 1 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Kotkansiipi on suurin ja komein meillä esiintyvä saniaislaji joka keväisin kasvattaa mahtavat lehtiruusukkeensa varjoisien korpipurojemme varsille.

Näyttävät kotkansiipikasvustot ovat suhteellisen harvinaisia, mutta siellä minne ne luontaisesti ovat levinneet ja saanut kasvaa rauhassa niiden kookkaat kasvustot pysäyttävät varmasti luonnossa kulkijan. Keväällä kun maa on sulanut ne kasvattavat hämmästyttävän nopeasti kierteiset lehtensä kohti auringon valoa.

Kotkansiipikasvuston värit ja muodot ovatkin juuri keväällä näyttävimmillään. Voi vain ihastella niiden lehtien heleää keväistä vihreyttä ja lehtilapojen päiden hienoa kerämäistä kierteisyyttä kun aamuauringon ensimmäiset säteet siivilöityvät lehtien lävitse.

Parhailla kasvupaikoilla tulee tunne kuin liikkuisi rehevässä viidakossa, niin eksoottisesta ja näyttävästä saniaisestamme on kysymys. Parhaimmilla kasvupaikoilla sen suuret viuhkamaiset lehdet voivat kasvaa lähes miehen mittaisiksi, mutta yleensä kasvin lehdet jäävät huomattavasti pienemmiksi.

Menestyäkseen hyvin kotkansiipi vaatii runsasravinteisen kasvupaikan. Erityisen hyvin se viihtyy luonnontilaisten korpipurojemme varsilla jossa lehtipuiden karikkeet ovat vuosikymmenien varrella maatuneet muhevaksi ravinteikkaaksi mullaksi ja jossa kosteusolosuhteet ovat sille suotuisia.

Kasvi leviää pääasiallisesti maanalaisten rönsyversojensa kautta joita se kasvattaa aivan sammalkerroksen alle ja nostaa sitten uuden lehtiruusukkeen jonkin matkan päähän emokasvista. Kasvin lehdet lähtevät viuhkamaisesti tyviruusukkeesta.

Nuorella kasvilla lehtiä on tyviruusukkeessa vain muutamia, mutta kasvin vanhetessa viuhkamaisten lehtien määrä lisääntyy ja näyttävimmillään kotkansiipi on n. 5 - 10 vuoden päästä.©Esa_Mustonen@hotmail.com