Sivu 1 (1)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa MustonenKukkakärpäset ovat meille useimmille tuttuja hyönteisiä jotka varsinkin lämpiminä kesäpäivinä runsain joukoin vierailevat puutarhojemme kukkivissa kasvustoissa.

Kukkakärpäset käyttävät ravinnokseen kukkien mettä ja erityisen paljon niitä tapaa putkikasvustojen kukinnoissa jotka näyttävät olevan niiden erityisessä suosiossa.

Niiden värit ovat useimmiten voimakkaat ja muistuttavat mm. ampiaisten väritystä. Värityksen tarkoituksena on ilmeisesti suojata hyönteistä sen vihollisilta, jolloin hyönteissyöjälinnut jättävät sen rauhaan luullessaan hyönteistä ampiaiseksi josta niillä voi olla ikäviä kokemuksia muistissaan.

Kukkakärpästen lentotaito on ilmiömäinen. Ne syöksähtelevät salamannopeasti paikasta paikkaan ja voivat pysähtyä yht`äkkiä ilmassa paikalleen ja pysytellä siinä kotvan aikaa. Sen lenninsiivet lyövät uskomattoman nopeaan tahtiin. Näyttää joskus jopa siltä kuin niillä ei lenninsiipiä olisi lainkaan. Meidän helikopterimme ovat tekniikaltaan todella alkeellisia jos niitä verrataaan näihin luontomme ihmeellisiin lentotaitureihin.

Kukkakärpästen toukat elävät usein kasvien lehvästöissä ja käyttävät ravinnokseen niiden lehdillä eläviä kirvoja. Kukkakärpäset ovatkin hyödyllisiä hyönteisiä pölyttäessään kukkivia kasvustoja ja niiden toukkien hävittäessä vahingollisia lehtikirvoja. Osa kukkakärpästemme lajiston toukista on vastaavasti vesielämään sopeutuneita ja ne käyttävät ravinnokseen kasvien lahoavia ainesosia.

Tehtyjen tutkimusten mukaan meillä tavataan lähes 300 kukkakärpäslajia ja niitä tavataan yleisesti kaikkialla maassamme. Kukkakärpäset ovat arkoja kuvattavia ja niitä on lähestyttävä kuvattaessa varovasti.

Kukkakärpäsemme ovat viehättävia ja vaarattomia kesähyönteisiämme joiden tarkasteluun kannattaa lämpimänä kesäpäivänä varata joskus hetki aikaa.ŠEsa_Mustonen@hotmail.com