Sivu 1 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Kevään koittaessa leskenlehden lukemattoman runsaat, kirkkaankeltaiset kukkasilmät täplittävät harmaita kulottuneita tienvarsiamme kun muu kasvillisuus vielä uinuu talvilevossaan ja alkaa valmistautua vasta kevään tuloon.

Leskenlehti kuuluu ensimmäisiin aikaisin keväällä kukkiviin luonnonkasveihimme ja se onkin levinnyt vuosituhansien saatteessa koko maahan.

Se kuuluu maamme alkuperäiskasveihin ja sen runsaimmat esiintymät näemmekin juuri Etelä-Suomen tievarsilla.

Heti lumien sulettua se alkaa kasvattaa suomumaisia kukkavarsiaan ja jokaisen kukkavarren päähän avautuu sitten pyöreä, kirkkaankeltainen mykerökukka.

Kukan keskustasta lähtee säteittäin lukemattoman paljon ohuita keltaisia terälehtiä ja harmaassa kulottuneessa maaperässä kukinnot erottuvatkin hyvin niitä pölyttäville hyönteisille.

Leskenlehti onkin hyönteispölytteinen. Kukinnan aikaan niissä hyörii paljon hyönteisiä, sillä kilpailevia hyönteispölytteisiä kasveja ei juuri esiinny samaan aikaan. Lähinnä raitojen kukinta sattuu samaan ajankohtaan.

Kasvi viihtyy ja lisääntyy parhaiten avoimilla, aurinkoisilla ja savensekaisilla, ravinteikkailla kasvupaikoilla joita juuri maanteittemme luiskat ja liikennekaistojen välialueet edustavat.

ŠEsa_Mustonen@hotmail.com