Hyönteisgalleriaan

Sivu 1 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa MustonenMaitohorsmat ovat yleisimpiä meillä esiintyviä luonnonkasveja jotka ovat levinneet lähes kaikkialle maahamme. Kasvia esiintyy hyvin yleisesti pallonpuoliskomme viileissä ja lauhkeissa vyöhykkeissä.

Maitohorsman kukinta ajoittuu hiukan kesän säätilasta riippuen heinäkuun loppupuoliskolle ja elokuun alkuun jolloin metsiemme hakkuuaukiot, pellonpientareet ja tienvierustat hehkuvat horsman
kukkien väriloistossa.

Maitohorsma kuuluu ns. pioneerilajeihin ja muodostaa näyttävimmät ja runsaimmat kasvustonsa erityisesti hakkuuaukioille sillä kasvi on typen suosija. Tällaisilla kasvupaikoilla olosuhteet kasville muodostuvat erityisen suosiollisiksi.

Valoa on runsaasti ja kasvualustan maaperässä hakkuutähteiden typpi vapautuu nopeasti jolloin kasvi voi käyttää sitä tehokkaasti hyödykseen.

Parhailla kasvupaikoilla se muodostaa runsaita, laajoja ja tiheitä kasvustoja jossa kukkivat versot voivat kohota parhaimmillaan jopa parinkin metrin korkeuteen.

Kukkien sinipunerva väri on yleisin, mutta silloin tällöin voimme kohdata myös horsmakasvustossa erilaisia risteytyneitä värimuunnoksia joista silmiinpistävin on valkoinen. Ne ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia.©Esa_Mustonen@hotmail.com