Sivu 2 (5)
© Teksti, kuvat ja kerronta: Esa Mustonen



Kekomuurahaisten pesäkekoon törmäämme useimmiten metsissä liikkuessamme ja erityisesti vanhat valoisat kuusikot ovat niiden suosimia elinympäristöjä. Tällaisesta elinympäristöistä löytyy riittävästi ravintoa ja pesänrakennusaineita vuosikymmeniksi.

Kekomuurahaiset käyttävät pesänrakennusaineenaan elinympäristöstään löytyviä karikkeita joista yleisimpiä ovat mm.havunneulaset. Rakennusaineiden koko rajoittaa tietenkin niiden ”raahaamista” pesäkekoon, vaikka muurahaisten voimat ovatkin aivan mahtavia jos niitä verrataan ihmiskehon voimiin.

Uuden pesäkeon rakentaminen aloitetaan metsässä useimmiten vanhan kannon juureen jonka ympärille ja päälle vuosien saatossa kerätään yhä enemmän ja enemmän pesänrakennusaineita.

Kekomuurahaisten pesän muoto on kekomainen, josta sen suomenkielinen nimikin juontuu. Suuret pesäkeot voivat parhaimmillaan olla vuosikymmeniä vanhoja ja yhdyskunnan yksilömäärä valtava. Suuressa pesäkeossa voi hyöriä satojatuhansia muurahaisia. Onpa annettu arvioita jopa miljoonista yksilöistä suurien pesäkekojen yhdyskunnissa. Tarkkojen yksilömäärien arviointi on tietenkin vaikeaa ellei peräti mahdotonta, mutta todellisista hyönteismaailman suurkaupungeista on aina kuitenkin kysymys.



©Esa_Mustonen@hotmail.com