Sivu 1 (1)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Neitoperhonen on eräs kauneimmista ja värikkäimmistä päiväperhosistamme jotka varsinkin syyskesällä ilahduttavat meitä vierailemalla puutarhojemme kukkivissa kasvustoissa.

Perhonen on suhteellisen yleinen maamme eteläosassa, mutta sen levinneisyysalueet ulottuvat Keski-Suomeen ja yksittäisiä havaintoja on tehty huomattavasti pohjoisempanakin.

Keväisin tapaamamme neitoperhoset ovat meillä talvehtineita yksilöitä. Kovat talvipakkaset tuhoavat niistä suurimman osan jolloin keväisin niitä esiintyy vain harvakseltaan.Talvehtineiden yksilöiden värit ovat huomattavasti valjumpia kuin syyskesän perhosilla.

Neitoperhosten uusi sukupolvi valmistuu meillä samoihin aikoihin viljan kypsymisen kanssa jonka jälkeen niitä ilmaantuu puutarhoihimme lämpiminä syyskesän päivinä. Niiden värit hehkuvat kun ne levittävät suuret siipensä kukalle laskeuduttuaan.

Perhosen silmiinpistävin tunnusmerkki on niiden lenninsiipien värikkäät silmätäplät. Perhosen ruumis on tummanruskea ja sitä peittää ohut hieno karvoitus. Mikäli puutarhassa on niille tarjolla sopivia ravintokasveja, sää on aurinkoinen ja lämmin voi niitä tavata ruokailemassa samassa paikassa useammankin yksilön.

Perhonen ei ole erityisen arka ruokaillessaan sille mieluisassa kukassa ja niinpä varovasti lähestyvä kuvaaja saa siitä upeita kuvia lähilinssin tai makro-objektiivin avulla.©Esa_Mustonen@hotmail.com