Sivu 1 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Nokkosperhoset ovat kevään ensimmäisiä perhosia joita näemme tuolloin pihoillamme aikaisin lentelevän vaikka lunta maastossa onkin vielä runsaasti.

Nämä lentelevät perhoset ovat meillä talvehtineita yksilöitä jotka syyskylmien tullessa ovat hakeutuneet johonkin suojaiseen paikkaan ja viettäneet sitten koko pitkän talven siivet supussa horrostilassa.

Ne hakeutuvat syksyllä mielellään talvehtimaan ahtaisiin puunkoloihin tai rakennusten suojaisiin koloihin joissa niitä saattaa olla useitakin yksilöitä vieri vieressä.

Niiden elintoiminnot ovat talvehtimisen aikana lähes pysähdyksissä mutta kevätauringon lämpö saa ne heräämään ja lämmettyään tarpeeksi lehahtamaan sitten kolostaan meidän kaikkien prhosystävien ihasteltaviksi ja ihmeteltäväksi.

Talvehtivista perhosyksilöistä suuri joukko joutuu hiirien ja päästäisten ravinnoksi, sillä niillä ei ole mitään puolustus- tai pakomahdollisuutta horrostilassa ollessaan.

Onneksi ne ovat useimmiten kuitenkin hakeutuneet talvehtimaan ahtaisiin rakennusten rakoihin ja puunkoloihin, eivätkä hiiret pääse niihin käsiksi ja näin ne selviävät talven yli jatkamaan sukuaan taas kevään koittaessa.

Nokkosperhosten väritys on kaunis. Se kuuluu eittämättä meidän runsaslukuisiinpiin ja kauneimpiin päiväperhosiimme. Sen siipivärit hehkuvat kun se levittää ne laskeuduttuaan ruokailemaan kesäisen puutarhamme kukinnoille.
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com