Sivu 1 (1)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen
(180k Real Audio)

Suosittu Norjanangervo kuuluu pensasangervoihin ja se onkin keväisin maamme puutarhamyymälöiden suosituimpia ja myydyimpiä puuvartisia kasveja maassamme.

Ei voi olla ihastumatta kasviin, sillä sen kauniisti kaareutuvat oksat ovat kukinnan aikaan keväisin uskomattoman täynnä viehättäviä valkoisia kukkia. Kukinta ajoittuu meillä alkukesään.

Norjanangervon talvenkestävyys on hyvä ja se menestyy suhteellisen hyvin karuhkossakin maaperässä, mutta riittävän ravinteikkaalla kasvualustalla siitä kehittyy vuosien mittaan upea ja runsaasti kukkiva pensas.

Runsaimman kukkaloiston kasvi kehittää aurinkoisessa kasvupaikassa, sillä varjoisassa kasvupaikassa sen kukinta jää vaatimattomaksi ja vähäiseksi.

Kasvi sopii erinomaisesti puutarhan yksittäiseksi pensaaksi tai rakennusten seinustojen vieruskasviksi, niin kuin sivumme kuvammekin osoittavat.

Norjanangervon hoito on helppoa, sillä se ei juuri tarvitse lisäkastelua kun se kerran on päässyt kunnolla juurtumaan kasvualustaansa. Vuosien mittaan sen oksisto tulee tuuheaksi ja peittäväksi.

Vanhat juuri kukkineet pensaat kannattaa tarkastaa ja poistaa niistä sitten varovasti vanhimmat ja vähiten kukkineet oksat.

Pensaiden oksisto kannattaa pitää tiiviinä, jolloin kaartuvat oksat tukevat talvisin toisiaan eikä raskaskaan lumitaakka pääse niitä runtelemaan.
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com