Sivu 1 (1)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Leveäosmankäämin vankkoja, korkeita kasvustoja ei syyskesäisin kosteikkojen ranta-alueilla voi huomaamatta sivuuttaa, sillä niin huomiota herättäviä ovat niiden kasvuvarsien latvoihin kesän aikana emikukinnoista kehittyneet kauniit, tummanruskeat puikelomaiset "sikarit", joiden pinta on kuin samettimaisen nukan peittämää.

Osmankäämikasvusto Leveäosmankäämi on täällä Etelä-Suomessa varsin yleinen matalien rantojemme suurikokoinen kasvi ja sen levinneisyysalue laajenee jatkuvasti pohjoiseen päin mentäessä. Kasvin kukinta ajoittuu täällä heinä-elokuuhun.

Kasvi viihtyy hyvin ja lisääntyy nopeasti varsinkin rehevöityneissä, matalissa rantavesissämme.

Se kuuluu suurikokoisimpiin meillä esiintyviin vesikasveihin joiden kasvuvarren korkeus täysikokoisilla yksilöillä voi yltää ravinteikkailla kasvupaikoilla jopa kahteen (2) metriinkin saakka.

Kasvin lehdet ovat väriltään sinivihreitä, pitkiä ja kapeita. Ne lähtevät kasvuvarresta vuorottain kierteisinä ja voimakkaasti ylöspäin suuntautuneina.

Osmankäämikasvusto Jälkikasvunsa kasvi hoitaa tehokkaasti, sillä täysin kehittyneet tummanruskeat emipuikelot sisältävät kymmeniä tuhansia pienen pieniä lenninhaivenella varustettuja siemeniä ( pähkylöitä ), jotka valmistuttuaan purkautuvat sitten tuulen vietäviksi. Sopivien ylöspäin suuntautuvien ilmavirtausten vallitessa niiden lentomatka voi olla satoja kilometrejä tai paljon enemmänkin.

Lenninhaivenelliset pienet siemenet tarttuvat laskeuduttuaan helposti märkiin tai kosteisiin pintoihin ja siirtyvät näin pitkiäkin matkoja mm. ajoneuvoihin liimautuneina. Tienvarsillamme näkemämme ojien osmankäämikasvustot ovat jossain määrin saaneet alkunsa varmaankin ko. tavalla.

Ravinteikkailla reheväpohjaisilla kesämökkirannoillamme osmankäämit ovat myös suosittuja koristekasveja jossa kasvustot saavat useinkin alkunsa niitä sinne istutettaessa.

Kotipuutarhojemme lammikoiden reunuskasviryhmiksi ne myöskin sopivat mainiosti kunhan vain huolehdimme niiden kasvualustan riittävästä ravinteisuudesta.ŠEsa_Mustonen@hotmail.com