Hyönteisgalleriaan

Sivu 1 (1)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Palava rakkaus on saanut nimensä tulenpunaisista kukinnoistaan, ja se onkin todella hehkuva väriläistä puutarhassa kukkiessaan. Kukka on vaatimaton kasvupaikkansa suhteen ja viihtyy valoisissa , aurinkoisissa kukkapenkeissä. Puutarhan varjoisiin paikkoihin ei pidä sitä istuttaakaan sillä kasvi viihtyy parhaiten jopa paahteisissakin paikoissa kunhan riittävästä vedensaannista vain huolehditaan.

Mikäli kasvupenkin ravinteisuudesta on huolehdittu jo sen perustamisvaiheessa kukka kasvattaa kapeahkon pystyn pitkähkön vartensa jossa parittaiset lehdet ovat kerroksittain toistensa päällä ja päässä avautuu tulenpunaisena hehkuva tiheähkö tähtimäisistä kukinnoista muodostuva kukkaruusuke jonka väriloisto on aivan uskomaton.

Palava rakkaus on näyttävimmilllään jos niitä kasvatetaan suurehkona tiheänä ryhmänä. Vaikka kukkavanat ovatkin aika vahvoja niin kasviryhmän korkeuden vuoksi kasvusto kannattaa tukea huolellisesti jo varhaisessa vaiheessa ennenkuin kukkavarret ovat saavuttaneet koko kasvupituutensa. Näin tukikepit ja niiden väliset tukilangat jäävät kasvuston peittoon, eivätkä siten rumenna kukkaryhmää. Kovat sateet tuulen kanssa saattavat tuottaa muutoin ikävän yllätyksen.

Kukkaryhmän reunuskasveiksi voi sitten istuttaa matalahkoja perennoja jos haluaa vielä viimeistellä ryhmän todella näyttäväksi. Palavan rakkauden taimia myydään yleisesti keväisin puutarhamyymälöissämme, mutta mikäli innostusta riittää kannattaa kukkaryhmän kasvattaminen aloittaa varhain keväällä siemenestä saakka jolloin esikasvatettuja taimia saadaan riittävästi näyttävän kukkaryhmän muodostamiseksi.

Esikasvatetut taimet istutetaan sitten yökylmien väistyttyä lopulliseen kasvupenkkiinsä. Kukka tuottaa myöhemmin runsaasti siemeniä joten sen lisääminen on todella helppoa. Mikäli kasvupenkki on sopiva kukkien juurille itää uusia taimia kukista varisseista siemenistä ja niitä siirtämällä voidaan lisätä kasvustoja sitten uusiin paikkoihin puutarhassamme.

Leikkokukkana kasvi viihtyy aika pitkään maljakossa joten vieraskäyntiemme kukkasidokset saadaan kerättyä aivan hyvin oman puutarhamme kukkaryhmistä poikkeamatta lainkaan läheiseen kukkakauppaan. Palava rakkaus on nimensä veroinen perenna ja niinpä sitä kannattaakin lämpimästi suositella kotipuutarhojemme todella näyttäväksi kukkaryhmäksi.Hyönteisgalleriaan
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com