©Teksi, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen
Sivu 1 (2)


Pieni lintu puikkelehtii nopsasti marjapensaiden alaoksilla, maassa niiden alla ja kuinkas ollakaan, yhtäkkiä se hypähtää aivan viereemme ja katselee meitä hiukan uteliaana kirkkaine silmineen. Punarinta

Linnun tunnistaminen ei ole vaikeaa, sillä sen rintapuolen höyhenys suorastaan hehkuu oranssinpunaisena ja lintukirjamme lajikuvauksesta voimme heti tunnistaa sen punarinnaksi.

Punarintojen (alalajeineen) levinneisyysalue käsittää koko Euroopan ja ulottuu itäänpäin aina laajoille Araljärven itäpuolisille alueille saakka. Välimeren Afrikanpuolisille alueilla niitä tavataan eniten lähinnä Algerian ja Tunisian maa-alueilla.

Maassamme lajia esiintyy suhteellisen runsaslukuisesti Etelä-Suomessa josta pesivä kanta vähitellen harvenee pohjoiseen mentäessä.

Kuusivaltaiset metsämme ovat punarintojemme tyyypillisiä elinympäristöjä ja siellä sen helkkyvää laulua voi keväisin kuunnella. Siellä missä pensaikkoja ja aluskasvillisuutta on runsaasti ne taitavasti puikkelehtivat hyönteisaravintoa etsien ja pesäkolo voi usein sijaita jonkun vanhan lahokannon juurensuojassa.

Punarinta Laji on tyypillinen maapesijä, mutta kyllä sille kelpaavat pesäkoloiksi myös halkopinot tai muut suojaisat ja turvalliseksi katsomansa kolot.

Pariviikkoisen haudontavaiheen jälkeen punarintapariskunnalla on kiireitä, sillä nälkäisiä suita on ruokittavina usein jopa viidestä - kuuteen.

Mikäli kesä on lämmin ja suotuisa ne voivat kasvattaa toisenkin poikueen lentokykyiseksi syyskesän aikana.



©Esa_Mustonen@hotmail.com