Sivu 1 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Raitojen keltakukintoiset pensaat ja puut kukkivat keväisin Etelä-Suomessa toukokuun loppupuolella hiukan kevään lämpötilasta riippuen.

Pajujen sukuun kuuluva raita on levinnyt maahamme lähes kaikkialle pohjoista tunturialuetta lukuunottamatta.

Kevättalven aikana niiden oksistoon kehittyvät valkohaivenilliset ns. kissankäpälät joista sitten keväällä kirkkaankeltaiset kukinnot kehittyvät.

Raidat ovat kaksikotisia ja raitojen emikukinnot ovat huomattavasti vaatimattomamman värisiä kuin sen hedekukinnot.

Jokaisesta hedekukinnosta kasvaa ja työntyy säteittäin lukemattoman paljon ohuita hedekarvoja joiden päässä on kirkkaankeltainen siitepölynuppi.

Hyönteisen laskeutuessa kukalle hedekarvojen nuppien päissä oleva siitepöly tarttuu hyönteiseen ja näin raidan pölyttäminen tapahtuu tehokkaasti hyönteisen lennellessä raitojen emi- ja hedekukinnoissa.

Raitojen kukinnan aikaan niiden oksistot ovat tuhansien kukkien peittämiä ja keltaiset latvustot näkyvätkin keväisessä maisemassa hyvin purojemme, hakamaittemme ja pellonreunuksien vierustoilla jotka ovat niiden tyypillisimpiä kasvupaikkoja.

Lämpiminä aurinkoisina kevätpäivinä niissä hyörii sadoittain hyönteisiä. Suurien kukkivien raitojen alla voi kuulla niiden surinaa hyönteisten lennellessä latvustossa kukinnoista toiseen.

Kukkivat raidat ovat keväällä tärkeitä ravintokasveja mm. mehiläisille ja perhosille sillä niiden ravintokasveja on vähän näin aikaisin keväällä. Raitojen kukat kehittävät runsaasti hyönteisten ravinnokseen käyttämää siitepölyä ja niiden emikukinnot mettä.ŠEsa_Mustonen@hotmail.com