Sivu 2 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Raidat kukkivat ennen lehtien puhkeamista. Kukinnan päätyttyä emikukintojen siemenaiheet kehittyvät ja ne muuttuvat valkoisiksi lenninhaivenillisiksi pötkylöiksi joista siemenaiheet kypsyttyään irtoavat ja leviävät tehokkaasti tuulen mukana kauaskin kasvupaikoiltaan.

Raitoja pidetään yleisesti vähäarvoisena puulajina eikä niillä olekaan juuri metsätaloudellista käyttöä tai merkitystä. Sen sijaan puun maisemallista käyttöä olisi syytä enemmän suosia.

Niistä kehittyy vuosien mittaan kauniita pensasmaisia, oksistoltaan ja latvustoltaan hahmokkaita maisemapuita ja monien taiteilijoittemme maalauksissa vanhat raidat esiintyvätkin monihaaraisine runkoineen ja viehättävästi kaatuvine oksistoineen.

Ne sopivat hyvin puistoihimme ja puutarhoihimme jos ne saavat kasvaa valoisassa ja ravinteikkaassa ympäristössä ilman lähipuiden varjostusta.

Tehometsätaloutemme ei ole ollut suosiollinen raidoillemme ja ne onkin yleensä kaadettu ensimmäisinä talousmetsiemme perkauksien ja hakkuiden yhteydessä. Ne antavat kuitenkin oman merkittävän esteettisen lisänsä metsämaisemaamme sitä rikastuttaen, viehättävästi kaartuvine runkoineen, runsaalla keväisellä kukinnallaan ja kesäisellä lehtevällä vehreydellään.

Toivottavasti metsiemme käsittelyssä niiden maisemallinen merkitys otetaan jatkossa paremmin huomioon niin, että raivaus- ja moottorisahojen leikkaavat terät osuisivat niiden runkoihin yhä harvemmin ja harvemmin.


ŠEsa_Mustonen@hotmail.com