Sivu 1 (1)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa MustonenRantakukkien kukkivat kasvustot heinä-, elokuussa värittävät parhaimmillaan laajoina punaisina kukkamerinä rantaniittymme ja kosteikkomme alavimmat alueet.

Kasvin levinneisyys ulottuu maamme eteläisen saaristomeren rannoilta aina pohjoiseen saakka, mutta runsaimmillaan sitä tapaamme täällä etelässä ravinteisilla ja rehevillä rannoillamme.

Kasvi viihtyy kuitenkin hyvin erilaisilla kasvualustoilla ja sen tapaa yleisesti karuillakin rannoilla yksittäisinä upeasti kukkivina kasvupensaina.

Saariston kivikkoisillakin rannoilla se löytää kivien välistä sopivan maaperän ja kasvattaa siinä kesän mittaan upeat kukintonsa meidän kesäisessä luonnossa liikkujien ihasteltaviksi.

Rantakukat ovat monivuotisia luonnonvaraisia kasvejamme ja kasvin kukinta on yleensä runsas sillä juurruttuaan kasvupaikkaansa se kasvattaa monivartisen kasvupensaan jossa kukkavarsien päihin muodostuvat pitkät ja komeat terttumaiset kukinnot.

Kasvi on hyönteispölytteinen ja kukinnan aikaan niiden kukkatertuissa hyörii paljon rantaniittyjemme hyönteisiä ja perhosia.

Rantakukkamme on siitä erikoinen, että se pyrkii eri tavoin estämään ns. itsepölytyksen jolla voi olla haitallisia vaikutuksia kasvin perimään pitkällä aikavälillä. Kukan kasvupaikan eri yksilöiden siitepölyhiukkaset poikkeavat kooltaan ja muodoltaan siten, että ne voivat yhtyä vain tietyntyyppisten kukkien luoteilla.

Kukinnon kärkeen muodostuu koko kukinnan ajan uusia kukkaiheita ja terttumaisen kukan keskiosalla kukat ovat jo täysin avautuneet ja siitä alaspäin kukat ovat jo kuihtuneita.

Mikäli sinulla on puutarhassasi keinolammikko, sopivat rantakukat mainiosti sen reunuksille tai komeaksi ryhmäksi lammikkosi taustalle sillä kasvin taimet kuuluvat yleisesti myös puutarahamyymälöidemme kasvivalikoimiin.

Myös luonnosta otetut kasvit juurtuvat hyvin kukkapenkkiiin kunhan vain riittävän suuri juuripaakku tulee kaivettaessa mukaan.

Vaikka rantakukat kuuluvatkin yleisesti esiintyviin rantakasveihimme toivoisi yhä enemmän niitä käytettävän myös puutarhojemme perennapenkeissä helppohoitoisuutensa ja runsaan upean kukintansa ansiosta.ŠEsa_Mustonen@hotmail.com