Sivu 1 (1)
Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Rentukan kukan keltaiset kukinnot ojien ja purojen varsilla ovat tuttu näky näin keväisin luonnossa ja teillämme liikkujille.

Rentukka kuuluu kevään varhaisimpiin kukkijoihin yhdessä sini- ja valkovuokon kanssa vaikka mitään sukulaisuussuhdetta näiden kukkien välillä ei olekaan.

Lämpiminä kevätpäivinä sen kukinnoissa hyörii paljon hyönteisiä jotka tehokkaasti pölyttävät kukat siirtyessään kukinnoista ja kasvutuppaista toiseen.

Sen kukassa on viisi keltaista verholehteä ja se on hyönteispölytteinen kuten arvata saattaakin. Se pystyy kuitenkin myös itsepölytykseen.

Suotuisissa olosuhteissa, esim. purojen varsilla se kasvattaa kasvustotuppaita jotka kukinnan aikana ovat täynnä kirkkaankeltaisia kukintoja.

Kun siemenet kypsyvät ne putoavat ja leviävät tulvavesien mukana kasvupuron tai ojan reunamille. Siellä missä olosuhteet ovat rentukalle suotuisia sen kukkivia kasvustoja voi tavata runsaasti täplittämässä iloisesti purojen ja ojien varsia.

Rentukan kukka- ja lehtivarret ovat paksuhkoja. Lehdet kauniin keväänvihreitä ja muodoltaan munuaismaisia ja ne peittävät hyvin koko kasvutuppaan. Rentukka vaatii vaatii paljon vettä ja ravinteita menestyäkseen joten tavanomaiseen kuivahkoon kukkapenkkiin sitä on turha istuttaa.

Sensijaan puutarhan vesilammikon reunamille, missä kasvualusta on ravinteikas, vettä ja valoa runsaasti saatavilla sen kirkkaankeltaiset kukinnot ilahduttavat jo varhain keväällä kun muut kukkivat kasvustot ovat vasta heräämässä kevään lämpöön.
©Esa_Mustonen@hotmail.com