Sivu 2 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Sinivuokon laajimmat esiintymisalueet ovat Etelä- ja Lounais-Suomessa, mutta levinnäisyysalueet kattavat myös Hämeen, Satakunnan sekä Kaakkois-Suomen lehtomaiset metsät.

Sen esiintymät ovat monin paikoin huvenneet ja harvenneet varsinkin taajamien läheisyydestä, runsaan poiminnan vuoksi.

Kasvi lisääntyy siemensyntyisesti ja mm.vuokkometsän muurahaiset levittävät sen siemenpähkylöitä ympäröivään maastoon. Pähkylöiden rasvapitoinen lisäke houkuttelee muurahaisia kuljettamaan niitä, mutta harva kuitenkin joutuu paikkaan jossa on mahdollisuus juurtua ja aloittaa uusi kasvu.

Sinivuokon juuristo on lyhyt, eikä se pysty juurikaan lisääntymään juuristonsa kautta kuten sen lähisukulainen valkovuokko.

Sinivuokon kauniit, kolmilapaiset lehdet ovat vihreitä myös talvella, sillä kukan lehtilavat eivät lakastu syksyisin vaan säilyvät vihreinä talven yli lakastuakseen siten hiljalleen.

Joka kesä se kasvattaa uusia lehtiä ja kukkanuppuja kasvutuppaaseensa. Suotuisissa kasvuolosuhteissa sen kasvutuppaassa voi keväisin olla runsaasti 10-15 cm:n korkuisia kukkavanoja.

Sinivuokon kaupallinen myynti on kiellettyä ja vastuullinen luonnossa kulkija ihailee niitä siellä minne ne luontaisesti ovat juurtuneet. Siellä, varjoisten kuusien suojassa ne kauneimmin kukkivat.
©Esa_Mustonen@hotmail.com