Sivu 1 (4)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa MustonenSisiliskot ovat viehättäviä pieniä vaihtolämpöisiä otuksia joihin useimmat meistä ovat kesäisin varmaankin tutustuneet.

Ne vilistävät nopsaan helteisinä päivinä puutarhamme kiviraunioissa ja pelästyttävät joskus marjametsässä ahertavan poimijan luulemaan vilkasta vipeltäjää käärmeeksi kun se äkkiarvaamatta vilistää pakoon marjamättään syövereihin.

Ne ovat hyödyllisiä ja täysin vaarattomia eläimiä jotka rikastuttavat omalta osaltaan maamme pieneläimistöä. Muistathan myös, että sisiliskomme ovat rauhoitettuja emmekä saa ottaa niitä lemmikeiksi terraarioihimme.

Sisiliskot ovat vuosisatojen saatteessa levinneet lähes kaikkialle maahamme ja ovat erinomaisesti myös sopeutuneet erilaisiin elinympäristöihin.

Niiden tyypillisimpiä elinympäristöjä ovat mm. kivirauniot joiden aurinkoisilla kivillä ja niiden reunustoilla on mukava päivänpaisteessa lekotella ja joiden syövereistä löytyy myös runsaasti syötävää ja piilopaikkoja vaaran uhatessa.

Sisiliskot ovat vaihtolämpöisiä otuksia jotka vilkkaimmin liikkuvat lämpiminä ja kuumina kesäpäivinä hyönteisravintoa etsien.

Sään viiletessä ne vilistävät kotikivikkonsa tai -kannokkonsa koloihin josta ne ilmestyvät sitten taas säätilan lämmettyä riittävästi.

Sisiliskot ovat hyönteissyöjiä jotka käyttävät ravinnokseen kaikenlaisia pikkuotuksia joita liikkuu ja elää niiden elinympäristössä. Ne nappaavat halukkaasti lähelle osuneen kärpäsen tai perhosen ja muitakin maukkaita makupaloja löytyy yleensä yllin kyllin kotiraunionkin sopukoista.
©Esa_Mustonen@hotmail.com