Sivu 1 (1)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa MustonenSitruunaperhoset kuuluvat varmaankin nokkosperhostemme ohella tunnetuimpiin päiväperhosiimme.

Perhosia esiintyy runsaimmin Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta paikallisia havaintoja niistä on tehty paljon pohjoisemmassakin.

Jostakin syystä Etelä- ja Keski-Suomen länsiosissa perhosta esiintyy huomattavasti harvemmin ja kannan vaihtelu eri vuosina voi olla huomattava.

Ensimmäiset sitruunaperhostemme lentohavainnot tehdään jo varhain keväällä. Perhosten tyypillisiä elinympäristöjä ovat valoisat lehti- ja sekametsät, niityt, pellot, puistot ja puutarhat.

Perhosten koiraspuoliset yksilöt ovat yleensä kirkkaankeltaisia kun taas naaraspuoliset ovat paljon vaaleampia. Siipien värin perusteella voidaankin aivan hyvin päätellä niiden sukupuoli.

Talvehtineet yksilöt liikkuvat ja lentävät keväisin laajahkoilla alueilla kun taas syyskesän kuoriutuneet perhosyksilöt viihtyvät huomattavasti pienemmillä "laitumilla " raviten kukkien medellä itseään ja valmistautuessaan talvehtimaan.

Perhosilla on pitkä imukärsä jolla ne ulottuvat hyvin ravintokasviensa kukkien mesitaskuihin. Laskeutuessaan kukalle perhonen vetää siipensä yhteen vastakkain.

Sen lenninsiivet ovat lähes samanvärisiä kummaltakin puolelta. Ollessaan liikkumattomana paikallaan perhonen muistuttaakin paljon keväistä puunlehteä ja jää näin varmaankin usein huomaamatta hyönteisravintoa etsiviltä linnuilta.ŠEsa_Mustonen@hotmail.com