Sivu 1 (1)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Sukeltajat kuuluvat vedessä eläviin petokuoriaisiin. Aikuiset yksilöt ovat hyviä lentäjiä ja pystyvät siirtymään pitkiäkin matkoja uusille elinympäristöille.

Ravinnokseen sukeltajat saalistavat yleensä pieniä vesieläimiä, mutta suurimmat lajit kuten kuvammekin suursukeltaja pystyy saalistamaan pienistä sammakonpojista aina pieniin kalanpoikasiin saakka.

Myös sukeltajien toukat ovat petoja jotka käyttävät ravinnokseen vesihyönteisiä.

Toukat pystyvät hyvin saalistamaan kuten aikuisetkin yksilöt sammakonpoikasia ja pieniä kalanpoikasia.

Aikuiset yksilöt ovat erinomaisesti sopeutuneita vesielämään ja ovat taitavia uimareita. Niiden silmät ovat suuret, leuat pihtimäiset ja voimakkaat.

Sukeltajat hengittävät ilmaputkiensa avulla aivan samoin kuin muutkin hyönteiset. Veden alla ne pystyvät hengittämään peitinsiipiensä mukana (alla) kuljettamansa ilmarakkulan avulla. Sen täytyy kuitenkin silloin tällöin pistäytyä pinnalla uudistamassa ilmavarastojaan.

Sukeltajia tunnetaan maassamme alun toistasataa lajia joten mitenkään harvinaisesta lajista ei ole kysymys. Silloin kun niitä tapaamme kannattaa hetkiseksi jäädä seuraamaan niiden taidokasta uiskentelua ja saalistusta elinympäristössään.©Esa_Mustonen@hotmail.com