Sivu 2 (5)
©Teksti ja kuvat : Opiskelija Janne Myllylä

Puiden teon jälkeen tehdään haudalle pohja, jonka päälle puut ladotaan. Pohjan pitäisi olla lähellä valmistettuja puita, jotta niitä ei tarvitsisi tuoda kaukaa haudalle. Pohjan paikkaan vaikuttaa myöskin maasto ja tuuliolosuhteet. Paikan pitäisi olla jonkin verran viettävä rinne jotta tervan laskupaikka olisi mahdollisimman helppo tehdä.

Paikan pitää olla myös tuulelta suojattu josta syystä hautaa ei rakenneta koskaan aukealle paikalle, sillä tuuli edistäisi puiden epätasaista paloa. Pohja on muodoltaan tasareunainen, loivasti suppilomainen kuoppa, jonka keskellä on kynän reikä jota pitkin terva lasketaan pois haudasta. Suppilonmallisella pohjalla saadaan aikaan tervan virtaaminen keskipistettä kohden eikä reunoilla olevaa tulta kohden. Pohjan pitää olla myöskin tasainen ja tiivis.

Ennen pohja tehtiin savesta jonka päälle laitettiin suomuraa ja päällimmäiseksi tuohi. Nykyään pohja tehdään savesta tai vastaavasta kiinteästä maa-aineesta jonka päälle laitetaan peltisuppilo, maatalousmuovia tai pohja valetaan betonista joka tosin ei kestä haudan kuumuutta ja hajoaa.

Kun puut ovat kuivaneet vähintään n. 2 kk on haudan latomisen vuoro. Latomisen täytyy tapahtua kauttaaltaan visusti, sillä jos se on jostakin paikasta harvempi etenee tuli siellä nopeammin kuin muualla. Puut asetellaan hautaan niin, että ne osoittavat napaan päin, paksumpi pää puusta ulommaksi jotta keträ saadaan kiertämään napaa. Myös puiden pitää kaatua keskelle päin samassa kaltevuudessa kuin pohjakin on, sillä jos puu jää vaakatasoon ei terva lähtee juoksemaan keskelle päin.

On myöskin huolehdittava koko ajan, että puut tulevat mahdollisimman visuun ja välillä puiden latominen on kuin palapelin tekoa. Aluksi ladotaan pohjan keskelle noin 2 metriä halkaisijaltaan ja 70 cm korkea keträ. Tämän jälkeen ensimmäistä keträä ruvetaan levittämään viiteen metriin. Kolmannella kerralla levitettäessä tehdään jo haudan laita, lopulta se on 7,4 metriä leveä ja 70 cm korkea.

Tähän asti hauta on säilynyt yläpuoleltakin suppilomaisessa muodossa keskelle päin kallistuen. Kun ensimmäinen kokonainen 70 cm:n keträ on ladottu siirrytään keskelle haudan päälle latomaan noin 120 cm korkeaa ja metrin levyistä keträä. Haudan korkeimman kohdan ja laidan väliin laitetaan riuku ja riun alle jäävää osaa aletaan latomaan täyteen jolloin haudan katosta tulee kupolimainen.

Haudan keskikohdan korkeudeksi tulee noin kaksi metriä ja laidan korkeudeksi 70 cm. Kun puut on saatu ladotuksi, tasoitetaan haudan laita paukalla. Seuraavaksi laitetaan haudan katolle tasoittava kerros puunteossa syntynyttä sästöä, oka suojaa kunttaa puunpäiltä. Hauta peitellään pressuilla ja odotetaan sopivia sytytyssäitä.
Sivujen tekninen toteutus ja kuvaeditointi
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com