Sivu 1 (3)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa MustonenEtanoihin , noihin maanilviäisten heimoon kuuluviin otuksiin olet varmaan useinkin tutustunut mm. puutarhassasi työskennellessäsi.

Niitä löytyy kivien alta ja paikoista missä on varjoisaa ja tarpeeksi kosteaa niiden oleskella.

Pihanperällä halkolastuvan maaperässä olevat kosteat puunkappaleet ja laudanpalat ovat takuuvarmoja paikkoja etanoiden löytämiseksi.

Nilviäiset joihin etanatkin kuuluvat muodostavat eläinkunnassamme toiseksi runsaslajisimman pääjakson heti niveljalkaisten jälkeen.

Maassamme esiintyvistä maaetanoista suurikokoisin on ukkoetana, jonka koko hämmästyttää aina niitä tavatessamme. Hitaasti liikkuessaan se voi venyä peräti 10 jopa 20 cm:n pituiseksi.

Lajia esiintyy maassamme aina Tornion korkeudelle saakka ja sen tunnistaminen on suhteellisen helppoa sen suuren koon vuoksi sekä jalan kolmijuovaisuudesta. Muutoinkin se on väritykseltään monivivahteinen ja kaunis.

Päivisin ukkoetanat eivät juuri liiku vaan viettävät sen paikallaan jossakin suojaisessa kosteassa paikassa. Sateisella ja sumuisella säällä niitä voi tavata myös päiväsaikaan ruokaansa etsimässä.
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com