Sivu 2 (3)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa MustonenEtanoiden liikkuminen on hidasta ja ne liikkuvatkin pääasiassa yöaikaan ravintoa etsien. Ne ikään kuin liukuvat eteenpäin anturajalkansa avulla.

Liikkuessaan ne jättävät jälkeensä liukkaan limavanan jonka erittäminen liikkumisen aikana pienentää niiden liikekitkaa ja on näin ollen energiataloudellisesti niille edullista.

Ukkoetanoiden liikkuessaan erittämiä limavanoja voi aamuisin nähdä niiden esiintymispaikoilla.

Sivuilleni kuvaaman ukkoetanan löysin puutarhamme vesikaivon sisäpuolelta jonka kosteaan sementtipintaan se oli jäänyt lepäilemään päivätuokioiden ajaksi.

Etanat ovat kasvissyöjiä ja varsinkin suurikokoiset ukkoetanat käyttävät ravinnokseen pääasiallisesti sieniä joihin ne öisin nakertavat suuria koloja niissä ruokaillessaan.

Sieniravintoa on saatavissa vain syksyisin joten muina aikoina etanat joutuvat tyytymään maastossa lahonneeseen kasviainekseen ja erilaisten kasvien sienirihmastoihin.

Syksyisestä sienisadostamme suuri osa syödäänkin poimintakelvottomiksi juuri erilaisten etanalajikkeiden toimesta.

Tehdyissä tutkimuksissa ukkoetanoilla on havaittu olevan hyvä hajuaisti jonka avulla ne löytävätkin maastosta helposti syksyisin mehukkaita sienipaisteja.

Etanoiden elämä on vaaroja täynnä, sillä hitaasti liikkuessaan ne joutuvat helposti niitä saalistavien eläinten ruuaksi. Lintujen, siilien ja päästäisten ruokavalioon etanat kuuluvat ja varsinkin pienien etanalajikkeiden vihollisia ovat mm. maakiitäjät jonka esittelysivu löytyy myös luontogalleriastani.
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com