Hyönteisgalleriaan

Sivu 1 (1)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa MustonenVäriminttujen pysyt kukkavanat nousevat keväisin kotipuutarhojemme kukkapenkeistä ja niiden hehkuvan punaiset kukat ilahduttavat kasvattajaansa pitkälle syksyyn saakka sillä niiden kukinta kestää todella kauan. Värimintut kuuluvat perennoihin ja niiden alkuperäinen kotipaikka on Pohjois-Amerikassa josta ne sitten vuosisatojen saatteessa ovat eri teitä kulkeutuneet myös meidän kukkapenkkeihimme meitä ilahduttamaan.

Keväisin avautuvien puutarhamyymälöittemme tuotevalikoimiin värimintut yleisesti kuuluvat, mutta voimme kasvattaa niitä myös siemenestä saakka ja huomattavasti halvemmalla.

Värimintut eivät ole kovin vaateliaita kasvualustansa suhteen ja siksipä niitä voikin lämpimästi suositella kesäisten kukkapenkkiemme viehättäviksi koristeiksi.

Ne sietävät suoraa auringonvaloa erittäin hyvin, eikä niitä pitäisikään istuttaa kovin varjoisiin paikkoihin. Kastelu paahteisina aurinkoisina päivinä on tietenkin paikallaan ja kukkien hyvän hoidon se palkitsee runsaalla ja värikkäällä kukinnallaan.

Kasvin kukkavarret ovat kovia ja muodoltaan neliskanttisia ja senpä vuoksi ne ovatkin kestäviä sadetta ja koviakin tuulia vastaan. Kasvin kukat ovat sen varrella kerroksittain ja niiden värit todella hehkuvat auringon paistaessa.

Värimintuista on kehitelty useita risteytymiä joiden värisävyt vaihtelevat tummanpunaisista vaaleampiin risteymästä riippuen.

Värimintut leviävät pääasiallisesti maanalaisten rönsyversojensa avulla mutta keväisin kasvustoja jakamalla niistä saadaan vähitellen näyttäviä kukkaryhmiä puutarhamme eri puolille. Kasvin kukkavanat ovat kestäviä myös leikkokukkina ja ilahduttavat varmasti aamuiseen kahvipöytään kokoontuneita perheenjäseniä.Hyönteisgalleriaan
©Esa_Mustonen@hotmail.com