Sivu 1 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Vesiliskot ovat useimmalle meistä tuiki tuntemattomia salamanterieläimiä vaikka ne ovatkin kuuluneet maassamme esiintyvään lajistoon jo tuhansia vuosia.

Vesiliskojen nimi on hiukan harhaanjohtava sillä nämä eläimet eivät kuulu liskoihin niin kuin tutumpi sisiliskomme vaan ne kuuluvat pyrstösammakoihin jotka viettävät elämäänsä sekä vedessä, että maalla.

Maassamme niistä tunnetaan kaksi lajia. Vesilisko joka esiintyy sivujen kuvissa sekä lisäksi huomattavasti harvinaisempana esiintyvä rupilisko jota meillä tavataan lähinnä Ahvenanmaalla.

Vesiliskoja voit tavata parhaiten keväällä niiden kutuaikaan kun ne kokoontuvat lisääntymispaikoilleen kevätvesien muodostamiin lammikoihin ja ojiin.

Mikäli tällaisessa lammikossa näet keväisin pientä sisiliskoa muistuttavan eläimen joka vikkelästi uiskentelee lammikossa sitä häirittäessä olet kohdannut vesiliskon kutureviirillään.

Keväällä urospuolisten vesiliskojen väritys on kaunis. Sen vatsapuoli on oranssin värinen ja sitä pilkuttavat tummat pyöreähköt täplät.Selkäpuolen väritys on tumman sinertävä ja se sulautuukin hyvin kutulammikkonsa vesikasvien joukkoon.

Lammikossa paikallaan olevaa vesiliskoa onkin vaikea löytää mikäli se malttaa olla paikallaan sitä häirittäessä.
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com