Sivu 2 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Vesiliskon selkää ja sen häntää koristaa sahalaitainen harja ja koko eläin muistuttaakin miniatyyristä hirmuliskoa jostakin varhaiselta Jurakaudelta.

Kuten muutkin sammakkoeläimet vesiliskonaaras munii ja kiinnittää munat kutulammikkonsa vesikasveihin. Jokaista munaa ympäröi hyytelömäinen kuori niin kuin muillakin sammakkoeläintemme munilla.

Ravinnokseen vesiliskot käyttävät kutulammikkonsa pieneläimistöä jota keväisin niissä onkin runsaasti. Kotoisemmat sammakkomme kutevat yleensä samoissa lammikoissa missä vesiliskotkin ja niiden pieniä toukkia vesiliskot käyttävät yleisesti ravinnokseen.

Kevään kutukauden jälkeen vesiliskot nousevat maalle ja koiraiden kirkkaat värit haalistuvat ja sahalaitainen harjalisäke häviää lähes näkymättömiin.

Kudun jälkeinen maaelämä on vesiliskojen osalta vielä paljon hämärän peitossa sillä kovin harvoin niitä näemme kutukauden jälkeen. Itse olen tavannut vuosien mittaan muutamia yksittäisiä vesiliskoja lehtikompostistamme mutta mitenkään yleisesti niitä ei kuitenkaan esiinny kesäisin maaelämänsä aikana.
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com