Sivu 1 (1)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen



Viherpeipot vierailevat pieninä parvina lintulaudoillamme yhä useammin, sillä laji on viime vuosina lisääntynyt runsaasti koko maassamme. Voimakkaimmin ne ovat levinneet Etelä- ja Keski-Suomeen, jossa niitä tavataankin aivan yleisesti. Myös maamme pohjoisosista saadaan vuosittain yhä enemmän pesintähavaintoja.

Linnut viihtyvät puistoissa ja rakennettujen asuinalueiden pienissä metsiköissä joista löytyy runsaasti niiden pesintään sopivia suojaisia paikkoja tiheine kuusiaitoineen, sekä kotipihojen ruokintalaitteita houkuttelevine siemenineen.

Mikäli kesä on suotuisa viherpeipot voivat saada kesän aikana jopa kolmekin pesuetta lentokykyisiksi, joissa pesueen koko vaihtelee noin 4-7. Pesueen ruokinnasta huolehtivat molemmat vanhemmista.

Viherpeippojen väritys on kaunis. Tunnusomaisena piirteenä on silmiinpistävä siipien reunan kirkkaankeltainen kaistale.

Koiraspuoliset yksilöt, varsinkin kevätasussaan ovat värikkäitä ja erityisesti lintujen yläperän höyhenys on kaunis väritykseltään. Naaraspuoliset yksilöt ovat huomattavasti "miedompia" väritykseltään, kuten yleistä onkin peippolintujen keskuudessa.

Viherpeipot kuuluvat siemensyöjiin, joihin erikoistuneet lajit on helppo tunnistaa niiden lyhyehköstä jykevästä nokasta. Tämä piirre on myöskin tunnusomainen viherpeipoilla.

Ruokintalaudoilla linnut käyvät ruokailemassa yleensä pienissä parvissa ja auringonkukan siemenet tuntuvat maistuvan niille erityisen hyvin. Ne pystyvät mestarillisesti käsittelemään siemeniä nokassaan siten, että ainoastaan siementen niille tarpeettomat suojakuoret putoavat pois.

Niin kuin parvina ruokintalaudoilla esiintyvät linnut yleensäkin, viherpeipot eivät juuri esiinny agressiivisesti lajitovereitaan kohtaan vaan ruokailu sujuu aika hyvin yhteisymmärryksen merkeissä. Poikeuksiakin kyllä joukosta löytyy.

Syksyllä, muutoajankohdan lähestyessä viherpeipot parveutuvat jolloin niitä voi tavata pelloilla ruokailemassa useiden satojen, joskus jopa tuhansienkin lintujen parvissa.

Pääosa lajista talvehtii Länsi-Euroopassa, mutta yhä suurempi osa myös meillä jossa lintujen talviruokinnalla on varmaankin oma merkityksensä.




ŠEsa_Mustonen@hotmail.com