Hyönteisgalleriaan

Sivu 1 (2)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Voikukkaa, tuota kirkkaankeltaisena kukkivaa ja lähes kaikkialle levinnyttä kasvia ei keväällä voi huomaamatta sivuuttaa. Se valloittaa kasvustollaan niin kotipihan nurmikot kuin tienvarsien pientareetkin.

Saadessaan kasvaa ja levitä rauhassa se muodostaa kasvupaikallaan laajoja yhtenäisiä keltaisia kukkameriä jotka ilahduttavat meitä keväisin runsaalla kukinnallaan ja lehtiruusukkeittensa vihreällä vehreydellä.

Voikukkaa pidetään yleisesti hankalana rikkakasvina jotka levitessään pihamaamme vihreälle ruohostolle aiheuttavat paljon ylimääräistä kevätpuuhaa yrittäessämme kitkeä sitä pois, usein huonoin tuloksin.

Se kuuluu niihin kasvilajeihin jotka ovat selviytyneet harvinaisen hyvin kasvimaailman ankarasta keskinäisistä kilpailuista.

Siellä missä ravinteita ja valoa on riittävästi saatavilla se valloittaa nopeasti elintilaa itselleen. Sen juurakko ulottuu syvälle maaperään eikä sen kaivaminen kokonaisena useinkaan tahdo onnistua.


Mutta miksi emme antaisi sen kukkia ja lisääntyä rauhassa myös kotinurmikoillemme ? Kukinnan jälkeen voimme sitten tarvittaessa ajella pihanurmikkomme taasen vihreäksi.

Pihamaamme voikukkakasvustot ovat kyllä sen verran "viisaita", että seuraavana aurinkoisena aamuna ajelluissa lehtiruusukkeissa kukkivat jo uudet kukat aivan maanpinnan tasalla.

Voikukkakasvustoinen pihanurmikko ei tarvitse juuri koskaan kastelua, sillä sen juuristo ulottuu syvälle maaperään mistä kosteutta kasvustolle riittää kuivanakin kautena.

Jos voikukka olisi harvinaisena esiintyvä kasvi niin uskonpa, että moni meistä ostaisi sen mielellään kukkapenkkiinsä ja nauttisi sen rehevästä ja värikkäästä kukkaloistosta keväisin.

Parhaan kukkaloistonsa voikukka näyttää lämpiminä kevätpäivinä kun aurinko porottaa täydeltä terältään ja sen kukat ovat auenneet täyteen loistoonsa. Sateisina ja kylminä päivinä kukat vetäytyvät suppuun avautuakseen taas auringon paistaessa.
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com