Hyönteisgalleriaan

Sivu 2 (2)
© Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Aurinkoisina päivinä niiden kukkivissa kasvustoissa pörräävät lukemattomat hyönteisparvet nauttien niiden runsaita mesivarastoja pölyttäen samalla tehokkaasti kukkivaa kasvustoa.

Voikukka onkin keväisin eräs tärkeimmistä ravintokasveista hyönteismaailmalle jonka jokainen meistä voi varmistaa pysähtymällä hetkiseksi tarkkailemaan kukkivaa kasvustoa.

Kukinnan päätyttyä kukat kehittyvät vähitellen hienoiksi harsomaisiksi hahtuvapalloiksi joissa siemenet kypsyttyään irtoavat helposti tuulen mukaan ja leviävät näin laajoille alueille ympäristöön.

Kukan yksittäisen siemenen päässä on harsomainen lenninvarjo jonka turvin se voi liidellä kauaskin ilmavirtojen mukana kasvupaikaltaan. Muistat varmaan lapsuudestasi tuokioita jolloin puhaltelit voikukkaharsoja tuulen vietäväksi. Voikukan siemenet ovat useiden pikkulintujen ravintoa joita ne tehokkaasti kukinnan jälkeen hyödyntävätkin.

Kotieläimistä lehmät, lampaat, ankat, kanit ja marsut popsivat myös mielellään niille tarjoamaamme voikukkakasvustoa. Varsinkin nuoret, juuri kehittyneet lehdet ovat niiden mieliravintoa.

Voikukka on myös meille ravintokasvi, sillä sen nuoria lehtiä voi hyvin käyttää keväisen salaattimme höysteeeksi. Muistamme vain, ettemme poimi niitä vilkkaasti liikennöityjen teittemme varsilta niihin kertyneiden ympäristösaasteiden vuoksi. Oma kotipihamme on turvallisempi keräyspaikka.

Rapeata voikukkasalaattia saamme jos peitämme kasvuston joksikin aikaa esim. mustalla muovilla. Muovin alla kasvusto jää vaaleaksi ja rapeaksi. Se on kuin parhainta "jäävuorisalaattia". Kannattaa kokeilla, uskokaa pois. Myös kasvin juuria voimme käyttää muhennoksiin tai muihin ruokalajeihin niiden lisäkkeenä.

Vaikka voikukka saattaa joskus pihoillamme tuntuakin turhan arkiselta ja kiusalliselta kasvilta se kuitenkin kuuluu meidän keväiseen luontoomme siinä missä muutkin kasvit. Eikö keväästä jäisikin jotakin puuttumaan jos emme näkisikään sen kirkaankeltaisia kasvustoja pihoillamme ja teittemme pientareilla ?


Hyönteisgalleriaan
ŠEsa_Mustonen@hotmail.com