Sivu 1 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Valkovuokkoa, tuota runsaskukkaisinta kevään airutta ei huomaamatta voi sivuuttaa kun se tuhansin kukin peittää keväisin Etelä- ja Kaakkois-Suomen viljavimmat metsämaat.

Se aloittaa kukintansa sinivuokkojen kukinnan ollessa loppuvaiheessa ja valloittaa nopeasti sille suotuisat kasvupaikat joita ovat valoisat, rehevät ja runsasravinteiset metsämaat.

Valoisilla kosteikkoalueilla sen kukinta on erityisen runsasta ja tyypillisimpiä valkovuokkoesiintymiä tapaamme Etelä-Suomen harmaalepikoista josta kuvammekin esimerkki kertoo.

Se viihtyy hyvin myöskin kotipihojemme nurmikkoalueilla jos annamme sen rauhassa lisääntyä emmekä leikkaa sen kasvutuppaita pois. Kasvutuppaat leviävät vuosien mittaan rintamana, sillä kasvi leviää pääasiallisesti kasvullisten juuriversojensa kautta joita sen kasvupaikan maaperässä on todella runsaasti. Valkovuokon kukinta ajoittuu toukokuuhun, jolloin koko luonto on heräämässä ja puhkeamassa rajuun kasvuun.

Valkovuokon juurakosta nousee ohut kukkavarsi johon kasvaa samalle korkeudelle yleensä kolme aluslehteä. Kukkavarsi kasvaa aluslehtiä korkeammalle ja jokaisen kukkavarren päähän avautuu kirkkaanvalkoisten kehälehtien ympäröimä kukka jonka keskellä sijaitsevat kirkkaankeltaiset heteet ja emit. Kukat kiertyvät valon suuntaan ja niiden kehälehdet avautuvat täysin auki auringon paistessa niihin. Pilvisinä ja sateisina päivinä kehälehdet painuvat suppuun ja kukkavarret painuvat nuokuksiin avautuakseen taas heti auringon paistaessa.©Esa_Mustonen@hotmail.com