Sivu 2 (2)
©Teksti, kuvat ja kerronta : Esa Mustonen


Valkovuokko on hyönteispölytteinen vaikka sen kukinnoissa ei ole lainkaan hyönteisten himoitsevaa ravintoa, eli mettä. Niinpä perhosia tapaammekin harvoin sen kukinnoissa ja kasvin pölyttämisestä huolehtivatkin enemmän erilaiset kuoriaiset ja kärpäset jotka käyttävät ravinnokseen heteiden siitepölyä.

Kukinnan päätyttyä ja kehälehtien karistua kukkavarren päähän kasvaa pähkylähedelmä jonka yksittäiset pähkylät varisevat kypsyttyään maahan.

Pähkylähedelmien levittämisestä kauemmas emokasvista huolehtivat pääasiassa muurahaiset, sillä siemenissä on rasvapitoinen lisäke niinkuin sinivuokollakin ja niitä muurahaiset käyttävät ravinnokseen.

Valkovuokkoja poimitaan keväisin runsaasti kotiemme kukkamaljakoihin, mutta kukat nuutuvat herkästi mikäli emme saata niitä nopeasti vesimaljakkoon poiminnan jälkeen. Siitä huolimatta kukat eivät kestä kauan maljakossa kun ne jo pudottelevat terälehtiään ja varistavat keltaista siitepölyä liinallemme.

Kun lapset keväisin runsaasti poimivat valkovuokkoja kotiemme kaunistukseksi on myös muistettava, että kasvi on myrkyllinen ja kasvin myrkyt liukenevat myös maljakkoveteen.

Valkovuokko kuuluu meidän keväämme tunnetuimpiin kukkiin ja mitä ilman jäisimmekään jos metsiämme ja ketojamme eivät silloin täplittäisikään tuhannet valkokukkaiset valkokuokot.©Esa_Mustonen@hotmail.com